Biztonsági tanácsok és szabályok, ha autópályán kap defektet az ember- defektjavítás autópályán
  • 1942
  • 0

Biztonsági tanácsok és szabályok, ha autópályán kap defektet az ember- defektjavítás autópályán

Defektjavítás autópályán

Sokan azt gondolnák, hogy a jobb útminőségnek és általánosabban nagyobb követési távolságok miatt az autópályán való közlekedés arányaiban biztonságosabb, mint a városi. Ez részben igaz, hiszen ritkán találkozni egyenrangú útkereszteződéssel vagy nehezen belátható jobbkezes utcasarokkal az M5-ösön.

Másfelől fokozottabban kell vezetni a nagyobb menetsebességnek köszönhetően, de ugyanúgy befolyásolják a közlekedési helyzetet az időjárási viszonyok és az is, hogy melyik évszakban autózunk autópályán.

Alapvetően tilos az autópályán megállni komoly indok nélkül

Általános esetben a leállósáv használata tilos és akár 100.000 Ft büntetést is vonhat maga után az indokolatlan használata. A kivételek a következők, ha valaki:

  1. műszaki meghibásodás miatt tovább haladni képtelen,
  2. útfenntartást, úttisztítást végez,
  3. a forgalmat ellenőrzi,
  4. a megkülönböztető fényjelzést (kék villogó) működteti.

Ha defektet kapunk, akkor használhatjuk a leállósávot, de feltételekkel

Általános esetben, ha defektet kapunk akkor ránk az 1. pont lesz érvényes, ez indokolja a leállósáv használatát, de itt nagyon fontos megemlíteni, hogy ilyen esetekben kötelező az elakadásjelző háromszög kihelyezése.

Ennek elmulasztása úgyszintén bírságot vonhat maga után. Ezen felül tudni kell, hogy minden esetben és minden időjárási körülmény mellett kötelező a tompított fény használata, de a leállósáv használata tovább szükségessé teszi a helyzetjelző használatát is.

Mit tehetünk, ha defektet kapunk az autópályán és sikerül megtartani az autó feletti irányítást, más szóval sikerül elkerülni a balesetet?

Elsősorban a józan ítélőképesség legyen a vezérelvünk. Amennyiben nem durrdefektet kapunk és még képesek vagyunk haladni az autóval, igyekezzünk elérni a lehető legközelebb levő autós pihenőt, kijáratot vagy benzinkutat ahol biztonságosan elvégezhető a defektjavítás.!

Természetesen mindezt a helyzetjelző, vészvillogó használata mellett, a külső sávban, alacsony sebesség mellett. Amennyiben nem érezzük biztonságosnak a tovább haladást, húzódjunk le a leállósávban, helyezzük ki megfelelő távolságba az elakadásjelző háromszöget, ügyeljünk arra, hogy az autón a vészvillogó be legyen kapcsolva, és viseljük a láthatósági mellényt!

Elképesztően fontos, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük a leállósávban, tehát a defekt esetében is az eljárás az, mint bármely más esetben: a gyors és szakszerű problémamegoldás értelmében azonnal hívjuk ki a defektekre szakosodott Mobilgumis szakembereit, akik szakszerűen, a lehető leghamarabb fogják elvégezni a defektjavítás!

A kiszállással együtt is gyorsabb egy kerékcsere vagy javítás megfelelő implementálása, mintha mi állnánk neki az autópálya mellett bütykölni. Nem mellesleg a szakemberek el tudják dönteni, hogy helyben végzik-e el a javítást vagy elvontatják az autót egy erre megfelelő helyre.

Tudni kell, hogy az autópályán a leállósávban gyakorlatilag soha nem vagyunk biztonságban

tehát ennek tudatában nagyon körültekintően járjunk el minden esetben és igyekezzünk minden szükségszerű biztonsági előírást a lehető leggyorsabban elvégezni, majd lehetőleg várakozzunk szalagkorláton kívül, vagy ha ez nem megoldható, akkor a jobb híján a gépjármű előtt, és messzebb attól!

http://www.mozgoklimas.hu

© 2020 Mozgó gumis
Call Now ButtonMozgógumis hívása